Langosze około 10 sztuk Składniki: 600 g mąki pszennej (u mnie tortowej) + do podsypania ciasta około 400 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków około 300-350 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru sól Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (u mnie olej) Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka i odstawiamy na jakieś 10 minut, żeby zaczęły pracować. Langosze smażymy pojedynczo na głębokim tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor. Gotowe przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę. Ta wersja jest bardzo smaczna, ale według mnie o wiele lepiej sprawdzają się jako dodatek do lecza lub gęstego, mięsnego sosu. Zapraszam również po przepis na pyszne leczo z kiełbasą i warzywami 😉 Ja wykorzystałam do tego frytkownicę, którą rozgrzałam do 170°C, jeśli jej nie posiadacie rozgrzejcie sporą ilość łuszczu w garnku lub wysokiej patelni. Każdy z nich spłaszczamy oprószoną mąką dłonią tworząc placek o grubości około 0,5 cm. Gotowe układamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.