Składniki: 2 1/2 szklanki płatków owsianych 1/2 szklanki orzechów pistacjowych 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1/2 szklanki nasion słonecznika 1/2 szklanki nasion dyni 1/2 szklanki oleju roślinnego 5 łyżek miodu 1/2 łyżeczki cynamonu Dodaj po pół szklanki orzechów nerkowca, pistacji, nasion słonecznika i dyni, pół łyżeczki cynamonu i po szczypcie gałki muszkatołowej i soli. Domowa granola to chrupiąca przyjemność na początek dnia, przyjemny deser na dzień dobry. Z podanych składników wychodzi około 12 porcji domowej granoli, czyli tyle żeby przygotować śniadania dla dwóch osób na cały tydzień. Spakowana do słoika granola spokojnie może spędzić dobę w lodówce i wilgoć z jogurtu i owoców nie wpłynie na jej chrupkość. Domowa granola jest przy tym bardzo zdrowa i zapewnia energię na pół dnia. Domowa granola da Ci energetycznego kopa, który wystarczy co najmniej na pół dnia! W połączeniu z owocami i jogurtem smakuje jak deser na dzień dobry. Wstaw do piekarnika i zapiekaj około 30 minut albo aż wierzch granoli ładnie się przypiecze (bądź czujna – granolę łatwo przypalić). Granolę można układać w różne konstelacje z ulubionymi owocami: nektarynkami, borówkami, jeżynami ananasem i melonem, malinami i mango. Przełóż na nią orzechowo-owsianą masę, rozłóż równomiernie na blaszce. Zrobienie własnej granoli – bez chemii i cukru – jest bardzo proste. W każdym w słoiku, jako baza występują banan i jogurt oraz oczywiście granola. Nasza domowa granola zawiera dużo orzechów: pistacji i orzechów nerkowca. Wlej pół szklanki oleju i dodaj 5 łyżek miodu. Liczba porcji: 12 Fit śniadanie – domowa granola Do tego potrzebny jest element łączący, który skleja składniki – olej o miód.