Tarta cytrynowa z bezą

Mikołaj
Ciasta
27.07.2018 21:26
Tarta cytrynowa z bezą

Krem cytrynowy: 125 ml soku z cytryny (z około 2 cytryn) 60 ml soku z pomarańczy (lub z cytryny) 125 ml wody skórka starta z 2 cytryn 2 łyżki mąki ziemniaczanej 70 g cukru 100 g masła 1 jajko 3 żółtka Wyciskamy sok z cytryny i pomarańczy. Ciasto kruche: 270 g mąki 2 łyżki cukru pudru szczypta soli 150 g masła, zimnego 2 żółtka 2 łyżki soku z cytryny Formę na tartę o średnicy ok. 24cm smarujemy masłem. Mąkę mieszamy z solą i cukrem, dodajemy zimne, pokrojone na kawałeczki masło i szybko siekamy nożem do momentu lekkiego połączenia się składników. Następnie dodajemy żółtka, sok z cytryny i wyrabiamy na jednolite i gładkie ciasto. Masę odstawiamy z ognia i dodajemy pokrojone na małe kawałki masło w temperaturze pokojowej. Wlewamy do garnka, dodajemy wodę, skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną i cukier. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 20-30 minut, aż beza będzie z wierzchu chrupiąca i lekko zarumieniona. Beza: 4 białka kurze 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wbrew pozorom tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, każdy powinien sobie z nią poradzić. Wyśmienita, mocno aromatyczna tarta z kremem cytrynowym o smaku słodko-kwaśnym, całość zwieńczona puszystą bezą. Następnie wykładamy pianę z białek i wyrównujemy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/tarta-cytrynowa-z-beza/