Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Chutney ze śliwek wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. Łącznie: 50 min. Chutney ze śliwek Potrzebne składniki 500 g śliwek ja użyłem uleny ale można innych 1 duża czerwona cebule 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki cukru trzcinowego 1 cm tartego imbiru szczypta cynamonu 3 sztuki rozgniecionych goździków 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 0,5 łyżeczki kurkumy pieprz cayenne (sól) oliwa do smażenia cebuli Można to przyrządzić z węgierek ale teraz mamy sezon na mirabelki i uleny więc czemu nie. Dodajemy cukier i ocet balsamiczny i całość podgrzewamy na wolnym ogniu około 30 min. Idealnie nadaje się jako dodatek do mięs, serów, kanapek chociaż ja i potrafię sobie bagietkę tym posmarować i zjeść sam. Lekko ostre, lekko słodkie, lekko kwaśne, a tak naprawdę to pełnia barw smaku skondensowana w jednym słoiczku. Chutney powinien mieć konsystencję powideł, więc co jakiś czas mieszamy, by się nie przypaliło.