Polewa kajmakowa: - 200g masy kajmakowej - 4 łyżki mleka - 4 łyżki masła - 120-150g solonych orzeszków ziemnych (w zależnoœci jakie opakowanie kupiliśmy) Masę kajmakową, mleko i masło dodajemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu do połączenia się wszystkich składników. Masa serowa: - 1kg białego sera - 300g masy kajmakowej - 5 jajek - 100g cukru - 75g masła - 2 łyżki mški pszennej Twaróg trzykrotnie mielimy. Słodko-słone kruche ciasto: - 150g ciemnych herbatników - 60g masła - 100g solonych orzeszków ziemnych - łyżka cukru pudru (opcjonalnie) Tak przygotowaną masę wykładamy na upieczony spód i pieczemy 65-75 minut w temperaturze 170°C. Puszkę z mleczkiem skondensowanym słodzonym gotujemy w garnku pod przykryciem przez 3 godziny i 30 minut. Cały czas ucierając, dodajemy partiami masę kajmakową, twaróg, oraz po jednym jajku. Miękkie masło ucieramy dodając małymi partiami cukier na białą, puszystą masę. Jest to bez wątpienia jeden z lepszych serników jakie jadłem w życiu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 12-15 minut.