Tort chałwowy z konfiturą porzeczkową

Mikołaj
Ciasta
27.10.2019 11:24
Tort chałwowy z konfiturą porzeczkową

Dodatkowo: Nasączenie: Mocna, posłodzona kawa rozpuszczalna lub espresso Do przełożenia: 500g konfitury z czarnej porzeczki Obsypka na boki i wierzch: - 100g podprażonych orzechów laskowych, bez łupinki - 100g chałwy waniliowej - 40g wiórków kokosowych - 500 ml mleka - 1/2 szklanki cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 żółtko - 220 g masła - 300 g chałwy waniliowej - opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 400ml mleka zagotowujemy. Jasny biszkopt nasączony kawą, słodki krem budyniowy z dużym dodatkiem chałwy waniliowej, z obsypką na bazie prażonych orzechów laskowych, chałwy i wiórków kokosowych idealnie się ze sobą komponuje. Układamy pierwszy blat, następnie obficie nasączamy biszkopt kawą, smarujemy połową ilości konfitury z czarnej porzeczki, wykładamy 1/3 części kremu chałwowego. Pozostałą ilość dokładnie mieszamy z cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, mąką pszenną, ziemniaczaną oraz żółtkiem. Ciasto po wyjęciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości 20-30 cm. Na sam wierzch kładziemy biszkopt, który nasączamy od spodu, a następnie ubytki z wierzchu wypełniamy kremem. Składniki na biszkopt: - 7 jajek - szklanka drobnego cukru do wypieków - 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - szklanka mąki Odstawiamy do wystygnięcia z folią w kontakcie, aby nie zrobił się nam kożuch. Całą słodycz przełamuje dodatkowo kwaśna konfitura z czarnej porzeczki, przez co tort jest świetnie zbalansowany. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z rantu i smarujemy pozostałą częścią kremu. Dodajemy przesiane mąki w dwóch partiach i delikatnie mieszamy szpatułką. Ubijamy tak długo jak na bezę, cukier ma się cały rozpuścić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/tort-chalwowy-z-konfitura-porzeczkowa/