Mazurek kajmakowy z bakaliami

Mikołaj

Ciasta

27.07.2018 21:28

Mazurek kajmakowy z bakaliami

Składniki: 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego dowolne bakalie do ozdoby 350g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 200g zimnego masła 1 jajko 1 żółtko szczypta soli Wyrobione ciasto formujemy w prostokąt, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190°C, a na czas nagrzewania się piekarnika wkładamy formę z ciastem do lodówki. Gotujemy przez 3 i pół godziny, a następnie zostawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy jajko i żółtko, chwilę siekamy, a następnie szybko zagniatamy. Dno nakłuwamy widelcem, aby ciasto nie wyrosło podczas pieczenia. Mazurek kajmakowy to jeden z najpopularniejszych ciast na święta wielkanocne. Wkładamy puszkę do garnka z wodą (najlepiej, żeby była cała zanurzona)

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/mazurek-kajmakowy-z-bakaliami/