Czekoladowa babka na białkach

Mikołaj
Ciasta
27.07.2018 21:30
Czekoladowa babka na białkach

Składniki na ciasto: - 100 g masła - 200 g cukru - 200 g czekolady gorzkiej - 150 g mąki - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 8 białek - 100 g masła Miękkie masło ucieramy z 50g cukru na puch, a następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę, przesianą mąkę, szczyptę soli i proszek do pieczenia, miksujemy. Składniki na polewę: - 100g masła - 4 łyżki gorącej wody - 3 łyżki cukru pudru - 3 łyżki kakao - płatki migdałowe do posypania Do rondelka wlewamy gorącą wodę, masło, cukier puder i podgrzewamy chwilę, aż składniki się połączą. Gdy białka są już sztywne, dodajemy 1/3 białek do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy, aby rozrzedzić masę. Po wystygnięciu ciasto oblewamy polewą czekoladową i od razu posypujemy uprzednio uprażonymi płatkami migdałowymi. Następnie dodajemy przesiane kakao i mieszamy trzepaczką, aż powstanie gładka polewa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/czekoladowa-babka-na-bialkach/