Z wyszorowanych cytryn wyciskamy sok, powinniśmy otrzymać mniej więcej 2/3 szklanki soku (jeśli mamy mniej, nie przejmujemy się, masa będzie po prostu mniej kwaśna – wówczas brakującą ilość płynu uzupełniamy wodą). wody - około 170 g cukru - 2 żółtka - 2 budynie śmietankowe bez cukru - 200 g masła Masa śmietanowa: - 1 op. galaretki cytrynowej - 1 i 1/2 szkl. Na gotującą się wodę z cukrem i sokiem z cytryny wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy, aż do zgęstnienia. Ciasto w sam raz do kawy/herbaty:) Ciasto: - 335 g mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 200 g cukru - 4 łyżki maku - 3 jajka - 3/4 szkl. soku z cytryny (mniej więcej z 3-4 cytryn) - 1 i 1/3 szkl. mleka (temp. pokojowa) - 3/4 szkl. oleju - sok i skórka otarta z 1,5 cytryny Masa: - 2/3 szkl. Spód to lekko cytrynowe ciasto z dodatkiem maku, które przygotowuje się jak muffiny, a więc miesza się suche i mokre składniki. śmietanki 30% - 1 łyżka cukru pudru Suche składniki, a więc mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz mak wsypujemy do dużej miski, mieszamy. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: rozbełtane jajka, olej, mleko oraz sok i skórkę otartą ze sparzonej, wyszorowanej cytryny. Zawartość obu misek łączymy ze sobą za pomocą łyżki, po czym wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x28cm). Sok z cytryny przelewamy do rondelka, wlewamy wodę, mieszamy.