Sos - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 2 ząbki czosnku bardzo drobno posiekane, albo starte na tarce - 2 łyżki masła orzechowego - 2 łyżki słodkiego sosu chilli - 2 łyżki octu ryżowego lub winnego - 2 łyżki wody - 1 łyżka sosu sojowego - 1 łyżeczka suszonych płatków chilli lub 2 małe, suszone papryczki chilli 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego Przygotowanie: Liczba porcji: 2-3 Kalorie (dla podanej ilości składników): 1 156,0 kcal Białka: 35,7 g Węglowodany: 183,9 g Tłuszcze: 30,8 g (wyłącznie zdrowe tłuszcze z orzechów i masła orzechowego) Przepis pochodzi z bloga choosingchia.com Składniki: - Opakowanie makaronu ryżowego - 20 g fasolki szparagowej - Garść orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych - 2 łyżki nasion sezamu Podstawę dania stanowi sos, aromatyczny, mocny w smaku, choć zarazem delikatny, bo po wymieszaniu z makaronem ginie gdzieś w tle, ale jest dobrze wyczuwalny. Cała praca ogranicza się do wymieszania makaronu z pikantnym, słodko-kwaśnym sosem. Jeśli nie uda Wam się ich kupić możecie zastąpić je posiekanymi orzechami laskowymi lub orzeszkami ziemnymi. My do makaronu dorzuciliśmy fasolkę szparagową, ale świetnie sprawdzi się też brokuł, kalafior, szpinak. W międzyczasie wymieszaj w miseczce wszystkie składniki sosu. Makaron łatwy do przygotowania jak zrobienie chińskiej zupki instant z torebki. Możecie użyć dowolnego chińskiego makaronu, ale najlepszy jest ryżowy, szerokie wstążki.