Pasta z pieczonych warzyw - zero waste

Ulla
Śniadania
27.07.2018 7:48
Pasta z pieczonych warzyw - zero waste

Pasta z pieczonych warzyw - 1 kalafior - 5 ząbków czosnku - 1 bakłażan - 2 pomidory - łyżka pieprzu + sól do smaku - 3 łyżki oliwy - 0,5 szklanki sosu pomidorowego ( 3 uduszone pomidory ) - garść liści pietruszki i liści mięty Bakłażana przekroiłam na pół i wyjęłam jego zawartość wprost do blendera i tam też dodałam od razu pozostałe składnika ( czyli warzywa upieczone, pomidory i zioła i pieprz + resztę oliwy ). Suchy chleb możesz przerobić na tartą bułkę, użyć w kawałkach do sałatki, a z warzyw zrobić sos albo właśnie pyszną pastę. Na folii aluminiowej poukładałam kawałki kalafiora, ząbki czosnku w łupkach, całość skropiłam oliwą ( reszta przyda nam się w trakcie miksowania ). Paprykę przełożyłam do foliowego woreczka – to patent aby skórka lepiej odchodziła – co też się po chwili stało – trzeba ją było tylko chwycić w palce i już. na przykład słonecznika : ) Pyszna pasta pełna smaków lata, a pomyśleć że kalafior mógł wylądować w kompoście … :) Paprykę położyłam na blasze obok warzyw, a bakłażana ponakłuwałam widelcem i zawinęłam w folię aluminiową. Warzywa wyjęłam z piekarnika, na początku przyrumienionego kalafiora i pysznie upieczony czosnek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchnianawzgorzu.pl/pasta-z-pieczonych-warzyw-zero-waste/