Środa: Penne z jarmużowym pesto (4 składniki)

Agnieszka
Makarony
24.01.2018 9:22
Środa: Penne z jarmużowym pesto (4 składniki)

Kiedy po raz pierwszy testowaliśmy ten przepis przygotowaliśmy sobie wszelki wypadek garść orzechów do pesto i pieczone pomidorki koktajlowe, bo jakoś nie mieściło nam się w głowach, że można zrobić pastę z czterech składników (nie licząc makaronu) z czego na pesto przypadają trzy. Aby zrobić pastę z pesto z jarmużu wystarczą cztery składniki, blender i umiejętności kulinarne na poziomie ugotowania makaronu :-). Czosnek obierz i pokrój w plasterki, wrzuć na oliwę i smaż na małym ogniu do 5 minut, aż stanie się miękki i lekko się zezłoci. Penne z pesto z jarmużu jest absolutne kompletne, nie potrzebuje żadnych dodatków. Krok 4 Do jarmużu dodaj czosnek z oliwą, dolej pozostałą oliwę i zmiksuj na gładkie pure. Oryginalnie patent na penne z jarmużem pochodzi z Londynu. Najważniejsze w całym przepisie jest to, żeby dokładnie i energicznie zmiksować jarmuż z czosnkiem i oliwą, tak by powstała kremowa, puszysta, dobrze napowietrzna emulsja. Krok 2 Na patelni rozgrzej połowę z 1/4 szklanki oliwy. Ten genialny przepis zaczerpnęliśmy od Tejal Rao, dziennikarki kulinarnej New York Timesa, która dostała go od szefa kuchni Aga Gene’s z Portlandu. Krok 3 Łyżką cedzakową wyciągnij jarmuż z wody i przełóż do misy blendera (możesz użyć też robota ręcznego). Blanszuj go (czyli trzymaj w gorącej wodzie) na wolnym ogniu 5 minut. Gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/3753-2/