DESER W STYLU PANA COTTA

Magdalena
Desery
26.07.2018 23:56
DESER W STYLU PANA COTTA

Składniki: (na 2 szt.) 400 ml śmietanki 30% 1/2 op. galaretki cytrynowej 1/2 op. galaretki truskawkowej ok. 300 g truskawek 4 miseczki waflowe Wykonanie: 200 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w niej galaretkę cytrynową. Inspiracją do przygotowania tego deseru był klasyczny włoski deser wykonany ze śmietanki, którą podgrzewa się razem z żelatyną, cukrem i wanilią, a następnie chłodzi w okrągłych foremkach i podaje z sosem owocowym. Miseczki waflowe powinny być podwójne, tzn. jedna włożona w drugą, gdyż po wlaniu masy pierwsza miseczka trochę nasiąka, a dzięki tej drugiej deser staje się stabilniejszy. Pozostałe 200 ml śmietanki podgrzewamy w rondelku i rozpuszczamy w niej galaretkę truskawkową. Zamiast żelatyny użyłam galaretek o smaku cytrynowym i truskawkowym, pominęłam cukier, gdyż galaretki są słodkie i całość podałam w miseczkach waflowych. Ja natomiast wprowadziłam kilka zmian i powstał deser o smaku cytynowo-truskawkowym, coś na wzór panna cotta 😉

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2018/07/deser-w-stylu-pana-cotta.html