Tirokafteri czyli pikantny dip paprykowy

Przekąski
26.07.2018 21:59
Tirokafteri czyli pikantny dip paprykowy

Oto jak to zrobić: - 280 g sera feta - 2 upieczone w folii czerwone papryki, ostudzone, obrane ze skóry - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka octu z czerwonego wina - 1-2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka suszonych płatków paprykowych - suszone oregano - oliwki Kalamata - Tirokafteri jest bardzo proste w przygotowaniu i można je serwować jako przekąskę w trakcie pracowitego tygodnia, gdy macie gości lub na grilla czy przystawkę. Tirokafteri czyli pikantny dip paprykowy jest tradycyjną przystawką, którą na pewno znajdziecie w maleńkich knajpkach na wyspach greckich. Przyznaję, że odkąd mamy te dodatkowe 8 stóp ilość małżeńskich wyjazdów zagranicznych zredukowała się do 2 w ciągu 7 lat. Te 10 lat temu jeszcze niczego nie świadomi wypoczywaliśmy sobie na Krecie i Santorini myśląc, że łooo już po ślubie stateczni Państwo mają poukładane życie. Ale … obiecaliśmy sobie, że za rok wyskoczymy gdzieś, może właśnie na Kretę..? Grecka kuchnia bardzo przypadła nam do gustu i lubimy nieraz do niej wracać. W tym czasie z rodziny dwuosobowej staliśmy się sześciopakiem pełnym różnych osobowości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://dietetykrodzinny.com/tirokafteri-czyli-pikantny-dip-paprykowy/