Składniki:(na około 20 sztuk) - 1 kg mielonej łopatki wieprzowej - jajko - 2 łyżki kaszy manny - cebula (posiekać) - 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę) - 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki - bułeczka pszenna lub 2 łyżki bułki tartej (namoczyć w mleku) - łyżeczka mielonego kminku - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego - łyżeczka pieprzu naturalnego - 2 łyżeczki soli - mąka pszenna lub sojowa do obtaczania - tłuszcz do obsmażenia Kapusta: - główka młodej kapusty - 2 marchewki - cebula - 2 ząbki czosnku - duży pomidor - wiązka koperku i pietruszki - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 listki laurowe - 2 łyżki kminku (może być w ziarenkach) - łyżka majeranku - pieprz i sól do smaku - 3 łyżki masła klarowanego Klopsiki włożyć do głębokiego garnka z gotującą się wodą (około litr), dodać listki laurowe, ziele angielskie i dusić pod przykryciem około 10 minut. Mąka sojowa w przeciwieństwie do pszennej dobrze trzyma się na klopsikach i nie przypala się w czasie smażenia. - Na dużej patelni z rozgrzanym masłem podsmażyć cebulę, dodać marchew i delikatnie podsmażyć, po czym dodać do gotujących się klopsików. Miękkie klopsiki w połączeniu z delikatną młodą kapustą świetnie smakują, a ich przygotowanie nie zajmuje, aż tak dużo czasu. - Pomidora sparzyć wrzątkiem i zdjąć z niego skórkę, a następnie pokroić w kostkę i dodać do kapusty, dusić około 5 minut. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek, długo nie gotować, gdyż młoda kapusta zbyt mocno się rozpadnie, a zielenina straci kolor. Surowa mąka nie ma zbyt przyjemnego zapachu, ale po przetworzeniu znika i zupełnie nie jest wyczuwalny zapach i smak soi.