Przepis pochodzi z serwisu seariouseats.com Składniki: 500 g mielonej wołowiny 4 łyżeczki musztardy dijon lub sarepskiej 2 łyżeczki sosu tabasco lub sriracha Sól i pieprz do smaku Dodatki: 1 czerwona cebula 1 łyżka octu winnego 2 ogórki kiszone 1 pomidor 4 plastry miękkiego sera 2 duże garści sałaty lodowej lub masłowej 4 bułki 4 łyżki oleju Sos: 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu 1 łyżeczka tabasco lub sosu sriracha Przygotowanie: Pod koniec smażenia podlej patelnię 2 łyżkami wody, wyłuż na burgery po plastrze sera, przykryj i smaż chwilę, aż ser się rozpuści. Przygotuj sos: wymieszaj 4 łyżki majonezu z łyżką keczupu i łyżeczką sosu sriracha lub tabasco. Przypraw nie dodajemy do mięsa podczas zagniatania, ale dopiero w trakcie smażenia, kiedy kotlet jest już na patelni. Posmaruj burgera z wierzchu łyżeczką musztardy i połową łyżeczki sosu sriracha lub tabasco. Smaż minutę z jednej a następnie przewróć na drugą i smaż również minutę. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni, dość mocno podkręć temperaturę – kotlety mają się żywo smażyć. Teraz posmaruj drugą stronę burgera i po minucie przewróć w stronę dna patelni i smaż znowu minutę. Dolną część posmaruj sosem, połóż na nim sałatę, a na niej burgera. Chodzi o odpowiedni sposób przyprawienia hamburgera musztardą i sosem tabasco (lub sriracha, który jest tańszy, a ma równie duża moc). Jules wyjaśnia Vincentowi, że w Holandii na ćwiećfunciaka mówi się Royal cheeseburger, bo tam obowiązuje system metryczny, a nie angielski. Mamy dla Was przepis na aromatyczny kawał hamburgera znacznie solidniejszy nić ćwierćfunciak, bo ważący aż 125 g, czyli równe ćwierć kilo! Przełóż na posmarowany delikatnie olejem talerz i wstaw do lodówki na 15 minut. Krok 2 W międzyczasie pokrój w krążki cebulę i zalej łyżką octu. Quarter Pounder (ćwierćfunciak) to popularna nazwa burgera o wadze jednej czwartej funta, czyli w systemie metrycznym dokładnie 113 g. Przewróć burgera posmarowaną stroną na dno patelni i smaż kolejną minutę.