Składniki: - 1,5 kg udek z kurczaka (8 sztuk) - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki ketchupu pikantnego - 3 ząbki czosnki - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1/2 łyżeczki chili (u mnie płatki chili) - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem, jeśli jest upieczone, można je odkryć i dodatkowo zapiec przez około 5 minut, ale według mnie jest to zbędne, gdyż skórka na tak przyprawionym kurczaku nigdy nie będzie chrupiąca. Udka po upieczeniu są bardzo delikatne i soczyste, nie mają chrupiącej skórki, gdyż pod wpływem majonezu i ketchupu rozpływa się ona praktycznie w ustach. Tym razem bardzo prosto, udka kurczaka zamarynowane w majonezie z dodatkiem ketchupu, a następnie upieczone. Do marynaty najlepiej użyć majonezu i ketchupu jak najlepszej jakości, czyli z jak najkrótszym spisem składników na opakowaniu. - Po tym czasie mięso kurczaka włożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i każdy kawałek delikatnie posypać chili, a między kawałki udek powkładać obrany i pokrojony czosnek.