Ciasto: - 200 g masła lub margaryny - 150 g miodu naturalnego (3 łyżki) - 200 g cukru (szklanka) - 2 łyżki śmietany 18% - 3 jajka (M) - 600 - 650 g mąki pszennej typ 550 - 1 łyżeczka sody oczyszczonej Krem: - 500 ml mleka - 80 g kaszy manny (5 łyżek) - 150 - 200 g cukru - 200 g masła - 1 łyżka soku z cytryny Krem z kaszy manny: - Mleko podgrzać z cukrem i gdy rozpuści się cukier, dodać kaszę i ciągle mieszając chwilę gotować, aż kasza zacznie gęstnieć (w kaszy nie powinno być grudek). Pyszny, pachnący miodem miodownik z kremem z kaszy manny jest łatwy do wykonania i można, a nawet trzeba go zrobić kilka dni wcześniej, niż będziemy go jeść. Po upieczeniu i wystudzeniu placki miodowe są dość twarde, ale pod wpływem kremu z kaszy manny stają się przyjemnie wilgotne i delikatne w smaku. Podczas wałkowania, wałek i wierzch ciasta delikatnie oprószyć mąką. - Rozwałkowane ciasto razem z papierem przenieść do foremki, wyrównać jego powierzchnię i całość nakłuć widelcem, aby w czasie pieczenia nie utworzyły się nierówności. - Roztrzepać jajka ze śmietaną i wmieszać w wystudzoną masę miodową. - 500 g mąki wymieszać z sodą, dodać powstałą masę i zagnieść ciasto. Jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta, to dodać 200 g cukru, a jeśli mniej, to wystarczy 150 g. - Ugotowaną kaszę przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić do całkowitego wystudzenia. - Masło zmiksować i ciągle miksując dodawać po łyżce kaszy manny, a pod koniec dodać również sok z cytryny. Jak przygotować miodownik z kremem z kaszy manny? Polewa: - Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, dodać miód, śmietanę i rozpuścić w misce na garnku z wrzącą wodą. Właściwy smak ciasta czujemy dopiero na 2 lub 3 dzień, gdy przesiąknie wilgocią i smakiem kremu, gdyż wcześniej jest zbyt suche. Ciasto zaraz po upieczeniu jest miękkie i łatwo się kruszy, po wystudzeniu staje się twarde.