4 jajka L 3 szklanki mąki (szklanka 250 ml) 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao owoce (u mnie borówka amerykańska) cukier puder do posypania ciata 1. Za pomocą łyżek nakładamy na blaszkę najpierw porcję ciasta jasnego, potem koło niego porcję ciasta ciemnego i tak do końca, kolejny rząd odwrotnie. Ja moim głodomorom upiekłam jeszcze ciasto, tak na szybko z tego przepisu ( klik ), dałam dużo borówek amerykańskich, nieco mniej cukru. Jak zostanie nam ciasta, to nakładamy na ciapki jasne ciasto ciemne, a na ciemne jasne. 2. Ciasto dzielimy na dwie w miarę równe części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę gazowaną. Całe jajka ucieramy z cukrem na wysokich obrotach.