Składniki na 4 porcje: opakowanie makaronu u mnie penne średnia cukinia kilkanaście suszonych pomidorów 2 puszki tuńczyka w sosie własnym świeża bazylia starty ser parmigianino regino 3/4 szklanki słonecznika 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki sól pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano olej do smażenia 2 ząbki czosnku 1. Na patelni rozgrzewamy olej, cukinię myjemy, kroimy w pasterki, które potem kroimy na ćwiartki, wrzucamy na rozgrzany olej, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek. U nas chwilę już nie było, a w to gorąco trzeba sobie jakoś radzić, więc tak na szybko przygotowałam taki z cukinią, suszonym pomidorem, tuńczykiem, słonecznikiem, do tego garść świeżej bazylii i ser parmigianino regino. 2. Listki bazylii myjemy i razem z tuńczykiem (odsączonym od zalewy) dodajemy już na samym końcu, delikatnie mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory kroimy w paski, dodajemy do reszty, dodajemy też przyprawy (paprykę, oregano, sól i pieprz) i ziarna słonecznika.