Bazą tego dania są naleśniki oraz idealne jajka sadzone, o których przygotowaniu możesz poczytać tutaj: Jak zrobić jajko sadzone? Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym – Składniki: Składniki na naleśniki: 3 jajka 1 szklanka mąki pszennej (ok. 130g) 3/4 szklanki wody (ok. 180 ml) 3/4 szklanki mleka (ok. 180ml) szczypta soli 2 łyżki oleju do ciasta + ewentualnie olej rzepakowy do smażenia Składniki na farsz: 1 łyżka masła 1 średnia cebula (ok. 80g) 1 duży ząbek czosnku 2 duże garście szpinaku (ok. 40g) 4 plasterki sera (u mnie Królewski) 4 duże plasterki szynki (u mnie Gotowana extra) 4 jajka sadzone (zobacz wpis: Jak zrobić jajko sadzone? ) ) szczypiorek sól i pieprz do smaku *szklanka o pojemności 250ml Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym – Wykonanie: Przygotować ciasto na naleśniki: wymieszać wszystkie składniki na jednolite ciasto. Rozłożyć naleśniki, a na nich najpierw plaster sera, potem plaster szynki, farsz szpinakowy, a na koniec jajko sadzone. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, z podanego ciasta usmażyć na złoty kolor 4 naleśniki. Kieszonki naleśnikowe z jajkiem sadzonym – prosty, a zarazem oryginalny pomysł na obiad, czy kolację.