Szybki obiad: fasolka farmera z boczkiem, chili i cytryną

Aleksandra
Obiad
03.07.2018 7:28
Szybki obiad: fasolka farmera z boczkiem, chili i cytryną
  • Czas gotowania: 7 min
  • Czas przygotowania: 8 min

Składniki

SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) 

  • 35 dag boczku wędzonego, pokrojonego w plasterki 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 puszka fasolki czerwonej 
  • 1 cytryna 
  • ½ łyżeczki
  • chili pieprz cayenne 
  • sól, pieprz 
  • natka pietruszki

Przepis

INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA

1. Boczek umyj, pokrój w kosteczkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Nie dodawaj żadnego oleju czy oliwy (chyba że musisz, wtedy dodaj tylko 1 łyżkę), gdyż boczek sam w sobie jest bardzo tłusty. Podsmażaj go tak przez 5 min, energicznie przy tym mieszając.

2. Pokrój w plasterki czosnek i dodaj do boczku.

3. Jak boczek będzie już chrupiący na patelni, dodaj sól, pieprz i pół łyżeczki chili pieprz cayenne. To bardzo ważne, żeby nie przesadzić z chili – wtedy potrawa może wyjść bardzo ostra.

4. Dodaj umytą fasolkę i obficie polej sokiem z cytryny. Dokładnie wszystko wymieszaj i zdejmij z ognia. Ja jeszcze dodałam boczniaka, jako test, ale absolutnie można obejść się bez niego.

5. Dodaj natkę pietruszki i ew. inne przyprawy. Smacznego!