- Czas gotowania: 7 min
- Czas przygotowania: 8 min
Składniki
SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE)
- 35 dag boczku wędzonego, pokrojonego w plasterki
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka fasolki czerwonej
- 1 cytryna
- ½ łyżeczki
- chili pieprz cayenne
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przepis
INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA
1. Boczek umyj, pokrój w kosteczkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Nie dodawaj żadnego oleju czy oliwy (chyba że musisz, wtedy dodaj tylko 1 łyżkę), gdyż boczek sam w sobie jest bardzo tłusty. Podsmażaj go tak przez 5 min, energicznie przy tym mieszając.
2. Pokrój w plasterki czosnek i dodaj do boczku.
3. Jak boczek będzie już chrupiący na patelni, dodaj sól, pieprz i pół łyżeczki chili pieprz cayenne. To bardzo ważne, żeby nie przesadzić z chili – wtedy potrawa może wyjść bardzo ostra.
4. Dodaj umytą fasolkę i obficie polej sokiem z cytryny. Dokładnie wszystko wymieszaj i zdejmij z ognia. Ja jeszcze dodałam boczniaka, jako test, ale absolutnie można obejść się bez niego.
5. Dodaj natkę pietruszki i ew. inne przyprawy. Smacznego!