Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem

Aleksandra

Obiad

20.07.2018 21:37

Aromatyczny kurczak curry z imbirem i miodem

Całkowity czas20 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) 200 g piersi z kurczaka 2 duże łyżki śmietany 18% + 1 łyżka mleczka kokosowego 1 cebula 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki chili pieprz cayenne 1 saszetka ryżu (50g) 1 łyżka curry 3 cm startego imbiru/1 łyżeczka sproszkowanego 2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki 1 łyżka miodu sok z cytryny oliwa z oliwek natka pietruszki sól, pieprz INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA 1 Można go przyrządzić w kremowym sosie z grzybami, tak jak w Kremowy sos kurkowy podawany z kurczakiem, ale i bez sosu jak w Kurczak w prażonej cebulce z fasolką szparagową. Dodaj chili, starty korzeń imbiru wraz z skórką z cytryny, sok z cytryny, sól, pieprz oraz łyżkę oliwy. Dokładnie wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na 5-10 min. 3 W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki oraz ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Soczyste kawałki piersi z kurczaka, przyprawione curry, miodem oraz odrobiną imbiru świetnie wpasowują się do kremowego sosu na bazie niewielkiej ilości śmietany i mleczka kokosowego. Jak tylko cebula się zeszkli, wyjmij zamarynowanego kurczaka i usmaż na złoty kolor wraz z cebulą. 4 Podsmaż cebulę na średnim ogniu na oliwie z oliwek. Posiekaj na drobno cebulę wraz z czosnkiem. 5 Zmniejsz ogień i stopniowo dodaj śmietanę wraz z mleczkiem kokosowym. 6 Podawaj z ryżem, natką pietruszki oraz cytryną.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://atopestka.pl/kurczak-curry/