Bardzo często, kiedy mamy przed sobą przepis z drożdżami, pojawia się w naszej głowie wiele pytań. Czy chodzi o drożdże instant, czy świeże? Czy można stosować je zamiennie, a jeśli tak, to jak je przeliczać? Które drożdże najlepiej wybrać? W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na te pytania.
Jak przeliczać drożdże świeże na te instant?
Najbardziej popularna zasada przeliczania drożdży świeżych na drożdże instant to:
25 gramów drożdży świeżych = 7 gramów drożdży instant.
Przy standardowych wypiekach 7 g drożdży instant używa się na 0,5 kg mąki. Tyle zazwyczaj wynosi również zawartość pojedynczej torebki z drożdżami instant. Oznacza to, że 1 opakowanie świeżych drożdży (zazwyczaj 100 g) przekłada się na 4 torebki drożdży instant.
Które drożdże są lepsze?
Drożdże świeże
Drożdże świeże są trochę bardziej wymagające w przygotowaniu. Lepiej korzystać z nich, kiedy mamy już jakieś doświadczenie w wypiekach. Z drożdży świeżych najpierw przygotowuje się bowiem rozczyn, a dopiero potem dodaje do ciasta.
Drożdże instant
Z drożdży instant nie trzeba przygotowywać rozczynu. Wystarczy wymieszać je w misce z mąką i suchymi składnikami, a następnie dodać trochę ciepłego mleka, aby aktywować proces wzrostu drożdży. Mleko jednak nie powinno być gorące. Najlepiej będzie, jeśli podgrzejesz mleko do temp. 36-38 stopni C. Wyższe temperatury mogą zabić żywe organizmy i ciasto nie wyjdzie. Dodatkowo, kiedy w mieszkaniu jest zimno, ciasto do wyrośnięcia warto pozostawić w piekarniku nagrzanym do 35 stopni C. Dzięki temu drożdże zrobią swoje.
Które drożdże wybrać?
Drożdże można stosować zamiennie stosując powyższą zasadę przeliczania. To, jakie drożdże będziemy używać do jakich wypieków zależy wyłącznie od naszych upodobań i wygody. Niektórzy lubią zapach drożdży świeżych, inni wręcz go nie znoszą. Każdy wypiek z drożdżami jednak się uda niezależnie od tego, jakie drożdże wybierzemy, pod warunkiem, że nie będą one stare.
Jak sprawdzić, czy drożdże są jeszcze dobre?
Drożdże instant zazwyczaj są dobrze zachowane i należy stosować się do daty ważności na opakowaniu. Opakowanie i zasuszenie dobrze je konserwuje. Zawsze jednak powinniśmy sprawdzić drożdże świeże. Jeśli ich data przydatności do spożycia niedługo się kończy – lepiej zrezygnuj z ich zakupu. Sprawdź również czy nie są one suche, popękane i nie mają nalotu. Drożdże powinny mieć wyraźny, trochę słodki zapach i być wilgotne. Drożdże nie mogą być zbyt suche, ale nie powinny być również zbyt lepkie i prawie płynne – wtedy zupełnie nie nadają się do użycia.