Jak przeliczać drożdże świeże na te instant? Przelicznik drożdży.

Agnieszka
Kulinaria
21.07.2018 14:28
Jak przeliczać drożdże świeże na te instant? Przelicznik drożdży.

Bardzo często, kiedy mamy przed sobą przepis z drożdżami, pojawia się w naszej głowie wiele pytań. Czy chodzi o drożdże instant, czy świeże? Czy można stosować je zamiennie, a jeśli tak, to jak je przeliczać? Które drożdże najlepiej wybrać? W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na te pytania.

Zdjęcie Przelicznik drożdży. Jak przeliczać drożdże świeże na te instant? #1

Jak przeliczać drożdże świeże na te instant?

Najbardziej popularna zasada przeliczania drożdży świeżych na drożdże instant to:

25 gramów drożdży świeżych = 7 gramów drożdży instant.

Przy standardowych wypiekach 7 g drożdży instant używa się na 0,5 kg mąki. Tyle zazwyczaj wynosi również zawartość pojedynczej torebki z drożdżami instant. Oznacza to, że 1 opakowanie świeżych drożdży (zazwyczaj 100 g) przekłada się na 4 torebki drożdży instant.

Które drożdże są lepsze?

Drożdże świeże

Drożdże świeże są trochę bardziej wymagające w przygotowaniu. Lepiej korzystać z nich, kiedy mamy już jakieś doświadczenie w wypiekach. Z drożdży świeżych najpierw przygotowuje się bowiem rozczyn, a dopiero potem dodaje do ciasta.

Drożdże instant

Z drożdży instant nie trzeba przygotowywać rozczynu. Wystarczy wymieszać je w misce z mąką i suchymi składnikami, a następnie dodać trochę ciepłego mleka, aby aktywować proces wzrostu drożdży. Mleko jednak nie powinno być gorące. Najlepiej będzie, jeśli podgrzejesz mleko do temp. 36-38 stopni C. Wyższe temperatury mogą zabić żywe organizmy i ciasto nie wyjdzie. Dodatkowo, kiedy w mieszkaniu jest zimno, ciasto do wyrośnięcia warto pozostawić w piekarniku nagrzanym do 35 stopni C. Dzięki temu drożdże zrobią swoje.

Zdjęcie Przelicznik drożdży. Jak przeliczać drożdże świeże na te instant? #2

Które drożdże wybrać?

Drożdże można stosować zamiennie stosując powyższą zasadę przeliczania. To, jakie drożdże będziemy używać do jakich wypieków zależy wyłącznie od naszych upodobań i wygody. Niektórzy lubią zapach drożdży świeżych, inni wręcz go nie znoszą. Każdy wypiek z drożdżami jednak się uda niezależnie od tego, jakie drożdże wybierzemy, pod warunkiem, że nie będą one stare.

Jak sprawdzić, czy drożdże są jeszcze dobre?

Drożdże instant zazwyczaj są dobrze zachowane i należy stosować się do daty ważności na opakowaniu. Opakowanie i zasuszenie dobrze je konserwuje. Zawsze jednak powinniśmy sprawdzić drożdże świeże. Jeśli ich data przydatności do spożycia niedługo się kończy – lepiej zrezygnuj z ich zakupu. Sprawdź również czy nie są one suche, popękane i nie mają nalotu. Drożdże powinny mieć wyraźny, trochę słodki zapach i być wilgotne. Drożdże nie mogą być zbyt suche, ale nie powinny być również zbyt lepkie i prawie płynne – wtedy zupełnie nie nadają się do użycia.