Przepis
Muffinki:
90 g mąki
20 g kakao
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
110 g miękkiej margaryny
110 g drobno mielonego cukru
2 duże jajka
kilka kropel esencji waniliowej
Muffinki:
Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia do misy. Dodać resztę składników i ucierać aż do uzyskania jednolitej masy.
Przelać masę do 12 papierowych foremek do muffinek do ¾ wysokości i piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160oC.
Po upieczeniu odstawić muffinki do całkowitego ostygnięcia.
Bita śmietana
500ml bardzo zimnej śmietanki kremowej 30%
4 łyżki cukru pudru
Nadzienie
trochę z bitej śmietany
pokrojone wiśnie w syropie
Do udekorowania
wiórki czekoladowe do posypania
świeże wiśnie lub w syropie
Sposób przygotowania
Bita śmietana
Ubij śmietankę z cukrem na sztywną piankę.
Nadzienie
Wymieszaj wiśnie z trochę bitej śmietany. Zrób dziurę w środku z każdej babeczki nożem. Nadziej je i pokryj z wcześniej usuniętym kawałkiem ciasta.
Udekorowanie
Udekoruj resztą bitej śmietany. Posypuj wiórkami czekoladami i udekoruj wiśniami. Wstawić do lodówki do czasu podania.