Babeczki czarny las

Krzysztof
Przepisy
24.02.2014 19:27
Babeczki czarny las

Przepis

Muffinki:

90 g mąki

20 g kakao

1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

110 g miękkiej margaryny

110 g drobno mielonego cukru

2 duże jajka

kilka kropel esencji waniliowej

Muffinki:

Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia do misy. Dodać resztę składników i ucierać aż do uzyskania jednolitej masy.

Przelać masę do 12 papierowych foremek do muffinek do ¾ wysokości i piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160oC.

Po upieczeniu odstawić muffinki do całkowitego ostygnięcia.

Bita śmietana

500ml bardzo zimnej śmietanki kremowej 30%

4 łyżki cukru pudru

Nadzienie

trochę z bitej śmietany

pokrojone wiśnie w syropie

Do udekorowania

wiórki czekoladowe do posypania

świeże wiśnie lub w syropie

Sposób przygotowania

Bita śmietana

Ubij śmietankę z cukrem na sztywną piankę.

Nadzienie

Wymieszaj wiśnie z trochę bitej śmietany. Zrób dziurę w środku z każdej babeczki nożem. Nadziej je i pokryj z wcześniej usuniętym kawałkiem ciasta.

Udekorowanie

Udekoruj resztą bitej śmietany. Posypuj wiórkami czekoladami i udekoruj wiśniami. Wstawić do lodówki do czasu podania.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną