Pieczony nalesnik Dutch Baby. Po upieczeniu tworzy talerzyk, idealny by go nafaszerwać owocami!

Kasia
Śniadania
14.07.2018 10:38
Pieczony nalesnik Dutch Baby. Po upieczeniu tworzy talerzyk, idealny by go nafaszerwać owocami!

2 jajka łyżka masła cukier puder do oprószenia ulubione owoce Dutch baby, czyli pieczony naleśnik z owocami – wykonanie: Piekarnik nastawić na 200 stopni (gazowy na 220), wstawić do niego patelnię. Dutch baby, czyli pieczony naleśnik z owocami – składniki: pół szklanki mąki pszennej (może być orkiszowa) pół szklanki pełnego mleka 3 łyżki cukru (można zamienić na coś niskokalorycznego) Wstawiam do piekarnika żeliwną patelnię, która nagrzewa się wraz z piekarnikiem, a gdy temperatura jest odpowiednia, kładę masło i wlewam na nią porcje ciasta. Składniki na ciasto są identyczne, jak w naszych polskich naleśnikach, różnicą są ich proporcje oraz sposób przygotowania. Ale dutch baby powstało w Pensylwanii w 1900 roku w miejscowej restauracji. Wyjmujemy patelnię, przekładamy naleśnik na talerz i podajemy z ulubionymi owocami. Smacznego! Dutch baby, czyli pieczony naleśnik z owocami Składniki na patelnię 20 cm – jeden gruby naleśnik lub dwa cieńsze. Żeliwne patelnie Chasseur znajdziesz tutaj Specjalnie dla czytelników bloga mam też kod rabatowy obniżające cenę o 20% na naczynia żeliwne Chasseur (ważny do końca roku). Gdy piekarnik jest rozgrzany, wyjmujemy gorącą patelnię, wkładamy masło, rozprowadzamy je kulistym ruchem po dnie i brzegach, a gdy się rozpuści, wlewamy ciasto. Dutch baby pieczemy w piekarniku na rozgrzanym maśle.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://katarzynarzepecka.pl/2018/07/dutch-baby.html