Gotowe układać na talerzu, podawać z dodatkiem puree z karmelizowanej cebuli, posypać natką posiekanego koperku oraz z odrobiną podsmażonej cebuli. Wyrobić. Puree z karmelizowanej cebuli: - 4 białe cebule - masło do podsmażenia - sól - 100 ml śmietany kremówki 30% Cebulę pokroić w piórka i podsmażać na maśle z dodatkiem soli, aż będzie mięciutka i słodka. Pierogi z zielonym groszkiem i fetą oraz z puree z karmelizowanej cebuli Pierogi z zielonym groszkiem i fetą wykonanie końcowe: W krążki ciasta nakładać po łyżeczce farszu, następnie składać je na pół i sklejać na brzegach. Co prawda jest twardsze i gorzej je rozwałkować, ale za to nie klei się praktycznie wcale i łatwiej się z nim pracuje w ogóle. Farsz: - pół cebuli - 500 g groszku zielonego (może być mrożony) - 200 g sera owczego feta - płaska łyżeczka czosnku w proszku - szczypta świeżo zmielonego pieprzu Zielony groszek ugotować na miękko. Lato na talerzu w każdą porę roku, bo możemy je zrobić z surowego, lub mrożonego groszku (obojętnie). Są pyszne, wyraźne w smaku a dodatek puree z karmelizowanej cebuli uzupełnia to danie, tworząc naprawdę pyszną domową i bezmięsną potrawę, która zachwyci nawet wymagających łasuchów. Pierogi z zielonym groszkiem rewelacyjnie się z nim komponują. I na koniec puree z karmelizowanej cebuli zamiast śmietany, jako uzupełnienie całego dania. Powiem Wam, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona, bo z tym ciastem pracuje się troszkę inaczej, ale wcale nie znaczy, że gorzej. Nie robiłam wcześniej tego ciasta, bo wydawało mi się, że to z gorącą wodą jest najlepsze (zobacz tutaj). Następnie rozwałkować je maksymalnie na tyle ile się da, na grubość nie większą niż 1 mm. Warto usmażyć od razu 5-6 cebul z przeznaczeniem na puree, do przybrania i do farszu.