Przepis pochodzi z cooking.nytimes.com Składniki: 2 szklanki mąki 1 1/2 szklanki startej na tarce o grubych oczkach cukinii 1 szklanka borówek 1/2 szklanki oleju roślinnego 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki soku z pomajrańczy 1 łyżka startej skórki z pomarańczy 1 łyżka startego imbiru 1 łyżeczka sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 duże jajka Przygotowanie: Krok 1 Krok 2 Do drugiej miski wbij dwa jajka, przemieszaj trzepaczką, wlej pół szklanki oleju, 1/3 szklanki soku pomarańczowego, łyżeczkę ekstraktu z wanilii i po łyżce skórki z pomarańczy i startego imbiru. Do głębokiej przesiej 2 szklanki mąki, wsyp 1 łyżeczkę sody, 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, pół szklanki cukru. Wlej do naczynia ciasto, stuknij energicznie naczyniem o blat, żeby pozbyć się powietrza uwięzionego w formie przez ciasto. Dodatkowego smaku nadają ciastu skórka i sok z pomarańczy, wanilia i borówki, rozsiane po całości jak rodzynki, soczyste i aromatyczne. Łatwe Liczba porcji: 6 Cukinia jest niesamowicie wszechstronnym warzywem (choć trzeba dodać, że technicznie jest to owoc). Można też wypiekać z niej ciasta i również w tej roli wypada rewelacyjnie. Sprawdź, czy jest dobrze upieczone nakłuwając ciasto w kilku miejscach patyczkiem do szaszłyków. Ale ciasto z cukinii to rzecz nowa i niesamowicie pyszna. Nie musisz się specjalnie przejmować, chłodzi tylko o to, żeby w cieście nie było suchych składników. Ciasto jest przyjemnie wilgotne, nadspodziewanie lekkie, ma delikatną, niemal kremową konsystencję i piękny zielonkawy kolor. Krok 4 Do głębokiej misy z suchymi składnikami wlej płynne składniki. Jeśli patyk jest suchy, ciasto jest gotowe.