CZWARTEK: KURCZAK PO WŁOSKU W SOSIE BALSAMICZNYM

Agnieszka
Obiad
12.07.2018 6:46
CZWARTEK: KURCZAK PO WŁOSKU W SOSIE BALSAMICZNYM

Świeża pietruszka lub mięta Przyprawa włoska 2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Jak usmażyć filet kurczaka Dobry patent na to jak usmażyć filet z kurczaka ma FitmenCook, czyli Kevin Curry, bloger i paker z Nowego Jorku, którego już nie raz przedstawialiśmy w Niedzielnym kucharzu. Wstaw patelnię z nieprzywieralnym dnem na kuchenkę, skrop olejem, rozgrzej na średnim ogniu, połóż na nim filety z kurczaka. Jak usmażyć filet z kurczaka, żeby nie wysuszyć go na wiór, ale żeby był soczysty to wcale niełatwa sztuka. łyżka zmiażdżonego czosnku (2-3 ząbki w zależności od wielkości ząbków) 1 łyżeczka soli (więcej lub mniej w zależności od gustu) 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka przyprawy włoskiej (składniki znajdziesz poniżej) Łatwy Liczba porcji: 2 Jak usmażyć filet z kurczaka to jedno z częściej zadawanych pytań w internecie. Taki jest też patent na to jak usmażyć filet z kurczaka: dobrze wysmażony, ale soczysty, a przy tym dziecinnie łatwy. Najpierw trzeba go zamarynować, najlepiej na całą noc, ale godzina też zrobi swoje, a potem smażyć na dość dobrze rozgrzanej patelni. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na talerz na 5 minut do przestygnięcia. Krok 2 Wyjmij kurczaka z lodówki na pół godziny przed smażeniem. Pół biedy jeśli na patelni smażymy udko kurczęce z natury nieco tłustsze, o mięsie bardziej zwartym, wymagające dłuższego przypiekania. Prawdziwa sztuka to dobrze usmażyć filet z kurczaka. Delikatne mięso szybko reaguje na wysoką temperaturę i wymaga krótkiej obróbki cieplnej, ale trzeba dużej zręczności, żeby nie przesuszyć mięsa.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/czwartek-kurczak-po-wlosku-w-sosie-balsamicznym/