Przepis na węgierski gulasz pochodzi z bloga Daringgourmet.com Składniki: 500 g indyka 3 łyżki masła lub smalcu 1 cebula 1 marchewka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 2 pomidory Liść laurowy 4 łyżki słodkiej papryki 1 łyżka ostrej papryki (według uznania) 4 szklanki bulionu lub wody Siekana zielenina Sól Pieprz Przygotowanie: Łatwe Liczba porcji: 4 Słowo gulasz w Polsce kojarzy się z zawiesistą, gęstą zupą i dlatego, kiedy Polak pojedzie na Węgry (albo na Słowację) i zamówi gulasz no to bywa, że jest nieco zaskoczony, a może nawet rozczarowany, bo kelner postawi przed nim zupę o dość rzadkiej konsystencji. Jeśli jednak pomidory są kwaskowate (a takie bywają jesienią), to sprawią, że ziemniaki, które również są na liście ingrediencji, ugotują się, ale będą twarde. To zupa nieco zagęszczona za sprawą mięsa, na której jest robiona: wołowiny, jagnięciny, czy wieprzowiny, które uwalniając kolagen w trakcie duszenia, zagęszczają potrawę. Wymieszaj wszystkie składniki, chwilę smaż razem, następnie zalej bulionem lub wodą, dodaj listek laurowy, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 35-40 minut. Węgierski gulasz jest daniem bardzo prostym, jednogarnkowym, idealnym na chłodniejsze dni. Węgierski gulasz jest daniem bardzo prostym, jednogarnkowym, idealnym na chłodniejsze dni. Dodaj do mięsa marchew, przesmaż chwilę, następnie dodaj czosnek, papryki i ziemniaki oraz pomidory (patrzy uwaga wyżej dotycząca pomidorów). Tu jedna uwaga: wśród składników gulaszu są pomidory, które, co do zasady, dodaje się na początku gotowania. Wtedy dodaj mięso i 4 łyżki słodkiej papryki, smaż do momentu aż mięso zbrązowieje. Kiedy się rozpuści, wrzuć na rozgrzany tłuszcz cebulę, smaż mieszając około 5-6 minut, aż zmięknie. Żeby tego uniknąć dodaj pomidory na koniec, kiedy ziemniaki będą już miękkie. Wytnij gniazda nasienne z papryk, pokrój w paski, a potem w kostkę. Węgierski gulasz zrobiony z jego dodatkiem jest słodszy i delikatniejszy.