Grillowane udka kurczaka

Ewa
Obiad
11.07.2018 11:37
Grillowane udka kurczaka

Uwielbiam:) 1 kg udek kurczaka bez skóry i kości 1 cytryna 3/4 łyżeczki cynamonu około 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki około 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki sezamu 3 łyżki oleju 3 łyżki ciemnego sosu sojowego sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso pozbawiamy nadmiaru tłuszczu/błonek. Podobno mięso to można również przygotować w piekarniku (zapiekać na funkcji góra-dół przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni – w połowie czasu obrócić na drugą stronę). Dopasowałam nieznacznie proporcje przypraw do osobistych preferencji smakowych – tj zamieniłam chilli pieprz cayenne na ostrą paprykę, dodatkowo dodałam też paprykę mieloną słodką i nieznacznie zmniejszyłam ilość cynamonu i kardamonu. Cytrynę szorujemy, przelewamy wrzątkiem, a następnie ocieramy z niej skórkę, a z połowy wyciskamy sok. Skórkę i sok z cytryny umieszczamy w miseczce. Mięso wychodzi soczyste, dobrze doprawione (wg mnie ostre, ale dla moich bliskich podobno w sam raz;))*. Jakość zdjęć fatalna, ale jakoś tak nie było głowy i czasu, by skupić na nich większą uwagę;) Edit*: Dodatkowo samo mięso nabiera niebanalnego smaku i aromatu – głównie dzięki dodatkowi cynamonu:)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/07/11/grillowane-udka-z-kurczaka/