Tarta rabarbarowa z bezą

Ewa
Ciasta
07.06.2017 14:45
Tarta rabarbarowa z bezą

Korzystajmy z sezonu na rabarbar, póki trwa:) Spód: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka Masa: 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 300 ml mleka około 500 g rabarbaru 80 g cukru Beza: 3 białka szczypta soli 100 g cukru pudru Do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Odkładamy na około pół godziny. Formę na tartę (o śr. około 24 cm) smarujemy lekko masłem lub margaryną. Dodajemy startą na tarce (lub posiekaną na mniejsze kawałki) zimną margarynę, zagniatamy chwilę. Rabarbar osączamy z wody, która zebrała się na dnie naczynia, następnie łączymy go z budyniem, mieszamy. Przygotowane ciasto owijamy folią lub przekładamy do woreczka i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Na pysznym, kruchym spodzie, z masą budyniową z rabarbarem oraz słodką bezą. Ciasto z budyniem i rabarbarem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i wstępnie podpiekamy całość przez około 20-25 minut. Wlewamy na gotujące się mleko i stale mieszając, gotujemy jeszcze około 2 minuty. Na sam koniec dodajemy żółtka – wyrabiamy aż do otrzymania ciasta o gładkiej konsystencji. W międzyczasie oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze kawałki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/05/11/tarta-rabarbarowa-z-beza/