Mnie samej zupa smakowała i chętnie przygotuję ją ponownie. 200-250 g świeżego szpinaku kilka ziemniaków (około 250-300g) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 l bulionu 125 ml słodkiej śmietanki 30% sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej Zupę podajemy z kleksem kwaśnej śmietany, posypaną pestkami dyni, z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Zastanawiałam się jak zareaguje na taką zupę, a zwłaszcza na jej kolor. Dodatkowo: kwaśna śmietana pestki dyni groszek ptysiowy/grzanki Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Jest po prostu po domowemu, tak jak podałam zupę mojej rodzinie. Gdy ziemniaki są już miękkie, miksujemy zupę na krem za pomocą blendera. Powiem Wam, że zjadł i poprosił o dokładkę, co dla mnie jest największą radością. Dodajemy szpinak i smażymy jeszcze chwilę, do czasu aż szpinak nieco zwiędnie.