P.S. Aby wykonać spaghetti z cukinii musimy posiadać spiralizer czyli spiralną tarkę do warzyw - ja posiadam ręczną tarkę ala temperówka, którą kupiłam w internecie za kilkanaście złotych, więc nie jest to duży wydatek, a można stworzyć ciekawe dania 😉 Składniki: P.S. Aby wykonać spaghetti z cukinii musimy posiadać spiralizer czyli spiralną tarkę do warzyw - ja posiadam ręczną tarkę ala temperówka, którą kupiłam w internecie za kilkanaście złotych, więc nie jest to duży wydatek, a można stworzyć ciekawe dania Obiad w kilka minut... spaghetti z cukinii podane z sosem serowym, przyrządzonym z trzech rodzajów sera: pleśniowego, topionego i żółtego twardego. 😉 Składniki: - 2 małe cukinie - 100 g sera pleśniowego, np. Lazur - 50 g sera topionego - 100 g twardego sera żółtego - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 200 ml śmietany 30% - sól, pieprz - szczypta gałki muszkatołowej - olej do smażenia Wykonanie: Gotowy makaron z cukinii blanszujemy - wrzucamy na osolony wrzątek na około 3 min., a następnie odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. Mimo lekkiego makaronu z cukinii, danie nie należy do dietetycznych, ze względu na kaloryczny sos serowy. Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i nie obierając ze skóry, przepuszczamy przez spiralizer (tarka spiralna), tworząc w ten sposób długie spaghetti. Jeżeli są bardzo długie to ucinamy je w kilku miejscach, w zależności od upodobania.