Galaretka limonkowa z kokosową pianką

Ewa
Desery
15.07.2018 10:34
Galaretka limonkowa z kokosową pianką

Na 2 porcje: 2-3 łyżeczki żelatyny 60 g cukru 1 cytryna 2 limonki 100 ml mleczka kokosowego 100 ml słodzonego mleka skondensowanego (miałam to w tubce) Udostępnij Zapisz Galaretka przygotowana na bazie wody z cukrem oraz soku z limonki i cytryny. Uwagi: Po zagotowaniu wody z cukrem i skórką cytrynową, przecedziłam całość przez sito i skórkę z cytryny odrzuciłam. Deser można przelać do 4 małych słoiczków, ale jest on tak dobry, że lepiej od razu przygotować z podwójnej porcji niż bawić się w małe ilości;) Inspiracja: Świat Kobiety 101 przepisów, tom 65, lekko zmodyfikowany Do syropu dodałam natomiast skórkę z limonki, jednak taka starta zesterem po całości była troszkę zbyt długa i finalnie nieco mi w samym deserze przeszkadzała. Jedną szklankę wody wlewamy do rondelka i wraz z cukrem oraz skórką otartą ze sparzonej cytryny doprowadzamy do wrzenia. Delikatnie łączymy z masą z mleczka kokosowego i mleka skondensowanego. Z jednej sparzonej limonki ocieramy skórkę (ja starłam zesterem na długie nitki). Z Dwóch limonek oraz połowy cytryny wyciskamy sok (łącznie miałam nieco ponad 1/2 szklanki soku). Pod koniec, po połączeniu wszystkich składników i rozlaniu ich do pucharków, bałam się, że deser mi nie zastygnie, więc dorobiłam kolejną porcję żelatyny. 1/2 – 3/4 szklanki śmietanki 30% lub 36% Jedną/dwie łyżeczki żelatyny zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/2018/07/15/galaretka-limonkowa-z-kokosowa-pianka/