Składniki na ciasto (tortownica o średnicy 25 cm): 200 g mąki pszennej tortowej 2 czubate łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka (używam wielkości L) w temp. pokojowej 150 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 190 ml (3/4 szklanki) mleka w temp. pokojowej 2 czubate łyżki startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady Składniki na śmietanowe nadzienie: 500 ml śmietanki kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody 50 g gorzkiej czekolady Pozostałe składniki: 500 g truskawek opcjonalnie dżem truskawkowy (jeśli nasze truskawki mają dużo soku) Na cieście ułożyć pokrojone na pół truskawki, jeśli zamierzamy jeść ciasto dopiero kolejnego dnia warto ciasto pod truskawkami posmarować cieniutką warstwą dżemu, aby uniknąć wyciekającego z truskawek soku. Standardowo w towarzystwie bananów, ale u nas tym razem w roli głównej występują truskawki, które codziennie zjadamy teraz w ogromnych ilościach ; ) Mój mąż jest miłośnikiem tego ciasta i pamiętam, że na początku naszej znajomości zdarzyło mi się posiłkować gotowcem z torebki, do czasu, aż nie odkryłam jak proste jest przygotowanie domowej wersji ; ) Na szczęście bez większyh wyrzutów sumienia ponieważ 100 gram tych owoców to zaledwie 35 kalorii, a zawarta w truskawkach bromelina to enzym, który rozkłada białko pokarmowe oraz przyspiesza spalenie tłuszczów i węglowodanów. Ostudzone ciasto przeciąć mniej więcej w połowie (tak, aby od dołu zostało nam ok. 2,5-3cm spodu). W ostatniej kolejności dodać startą na tarce czekoladę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dobrze wymieszać i zostawić do przestygnięcia (pilnując, aby nie była zupełnie wystudzona). Do ubitej śmietany dodać gorzką czekoladę startą na dużych oczkach tarki, delikatnie wymieszać. Następnie dodać partiami przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia oraz mleko, cały czas ucierając. Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.