Składniki (tortownica 26 cm): 400 g miodu 200 g masła 100 g tahini 80 ml syropu z granatu 150 g brązowego cukru 15 g przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka soli 200 ml maślanki 3 jajka (wielkość L) 500 g mąki pszennej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej Miód, masło, tahini, syrop z granatu, cukier, przyprawę do piernika i sól przełożyć do garnka i podgrzewać na małym ogniu, do czasu aż wszystkie składniki się połączą w jednolitą masę. Przestudzić. Maślankę wymieszać w miseczce z jajkami, dodać do garnka z przestudzoną masą wraz z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 30 g masła Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 175 C (termoobieg) przez 70 minut lub do suchego patyczka. Niezwykle aromatyczny dla miłośników sezamowych smaków, do przygotowania nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. Uwielbiany przez moje dzieci, które nie są fanami piernikowych wypieków : )