Ostatnio jednak zaczęliśmy szukać przepisów na domowe kostki bilionowe, bo doszliśmy do wniosku, że nie ma szans, żeby ktoś czegoś w tym zakresie nie wymyślił. Domowa zupa instant Od dawna zabieraliśmy się do zrobienia zupy instant w słoiku, bo oglądaliśmy sporo przepisów, głównie amerykańskich, na mason jar soups. I mieliśmy rację – przepisów jest całkiem sporo, z których zrobiliśmy własny miks i przepis na domowy bulion z kostki. Na pół litra wrzątku dodaj trzy kostki rosołowe (lub 3 łyżeczki świeżej pasty jeszcze nie zamrożonej). Wszystko pięknie, ale zasadnicze pytanie brzmi jak zrobić bulion do zupy, bo przecież nie z kostki rosołowej. Nam po przeczytaniu składu naszej polskiej kostki do rosołu, stanowiącej perełkę przemysłu chemicznego, odeszła ochota na zupki instant krajowiej produkcji. Tu jedna uwaga: o ile warzywa do zupy mogą być surowe, pod warunkiem, że są cienko pokrojone, to mięso musi być dobrze wysmażone/wypieczone. Liczba porcji: 2 Składniki: 2 marchewki Duża cukinia Upieczony lub ugotowany kalafior 1/2 kubka cienkiego makaronu ryżowego 1 kubek upieczonego lub ugotowanego kurczaka Kolendra, pietruszka, szczypiorek 15 minut wystarczy by przygotować pyszną domową zupę instant ze słoika na domowej kostce rosołowej. Na koniec trzeba zupę posolić, bo kostki są niesłone. Kalafiora podziel na małe różyczki, mięso porwij na kawałki. Dorzucamy do tego upieczone lub ugotowane mięso, owoce morza lub tofu. Domowa zupa instant to świetny pomysł na super szybki lancz. Oprócz warzyw możecie dorzucić do zupy resztki mięsa z lodówki, albo świeżo zrobione krewetki. Dobrze sprawdzają się warzywa sezonowe, ale możecie też dodać mrożonki: groszek, fasolę, kukurydzę. Włóż na dno słoików zamrożone kostki bulionowe.