Przepis
6 wydmuszek,
1 galaretka truskawkowa Winiary
6 truskawek
1 homogenizowany serek waniliowy
W wydmuszkach zrobić otwory z szerszej strony jajka i na tyle duży aby dało się wcisnąć do środka truskawkę.
Wydmuszki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, wypłukać, sparzyć wrzątkiem i wysuszyć.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki.
Opakowanie galaretki podzielić na pół.
Połowę rozpuścić w 3/4 szklanki przegotowanej, gorącej wody. Ostudzić.
Gdy galaretka zacznie tężeć napełnić wydmuszki - najpierw wlać odrobinę galaretki do czubka wydmuszki, potem ostrożnie włożyć truskawkę a następnie uzupełnić do połowy wydmuszki.
Ustawić najlepiej na kieliszkach i włożyć do lodówki do stężenia.
Drugą połowę galaretki rozpuścić w 1/2 szklanki przegotowanej, gorącej wody.
Kiedy przestygnie dodać 2 - 3 łyżeczki serka i dokładnie wymieszać. Tężejącą "różową" galaretką napełnić wydmuszki do końca. Odstawić do lodówki.
Gdy galaretka jest już mocno ścięta, wydmuszkę delikatnie obstukać i obrać ze skorupki.
Obierać małymi kawałeczkami.
Na jajku może pozostać biała błonka, którą łatwo usunąć pod bieżącą, zimną wodą. Nawet lepiej gdy przy obieraniu zdjemiemy najpierw samą skorupkę, a potem przy pomocy wody ściągniemy osłonakę.
Jajko będzie gładkie i lśniące, bez żadnych uszkodzeń.
Truskawkowe jajko z niespodzianką w środku można podać z kleksem bitej śmietany obok , lub serka homogenizowanego, ktory nam pozostał... wtedy nic się nie zmarnuje :)