- Czas gotowania: 20 min
- Czas przygotowania: 30 min
Składniki
Ciasto naleśnikowe:
-2 jajka
-2 łyżki cukru
-szczypta soli
-2,5 szklanki mąki
-1 szklanka wody gazowanej
-1,5 szklanki mleka
-2 łyżki oleju
Nadzienie:
truskawkowe
-40 dag truskawek
-2 łyżki cukru
twarogowe
-2 kostki twarogu
-2 łyżki cukru
-2 cukry waniliowe
Przepis
- Trzepaczką mieszamy jajka z cukrem i solą.
- Dodajemy pozostałe składniki.
- Na koniec dodajemy olej.
- Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
- Usuwamy szypułki z truskawek, połowę z nich kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody, zagotowujemy mieszając.
- Kiedy masa wystygnie blendujemy ją.
- Twaróg mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Widelcem rozdrabniamy twaróg, tak, aby nie było grudek. Możecie użyć blendera.
- Pozostałe truskawki kroimy na plasterki.
- Układamy tort naleśnikowy, na talerz kładziemy naleśnika, na to masę twarogową, a następnie nadzienie truskawkowe. Wykonujemy tę czynność no ostatniego naleśnika.
- Na ostatnim naleśniku rozsmarowujemy twaróg, a później układamy plasterki truskawek.
- Czekamy 20-30 minut aby masa zastygła.
UWAGA. Jeśli ciasto naleśnikowe będzie zbyt gęste, dodajemy mleka, a jeśli zbyt rzadkie, to dodajemy mąki. Z tej porcji ciasta otrzymujemy 16-18 naleśników.
Zapraszam na mojego bloga :) znajdziecie tam więcej zdjęć, a także inne przepisy :D
https://rurkazkremem01.blogspot.com/2018/05/truskawkowy-tort-nalesnikowy.html