TRUSKAWKOWY TORT NALEŚNIKOWY

Rurka
Desery
12.05.2018 15:56
TRUSKAWKOWY TORT NALEŚNIKOWY
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 30 min

Składniki

Ciasto naleśnikowe:

-2 jajka

-2 łyżki cukru

-szczypta soli

-2,5 szklanki mąki

-1 szklanka wody gazowanej

-1,5 szklanki mleka

-2 łyżki oleju

Nadzienie:

truskawkowe

-40 dag truskawek

-2 łyżki cukru

twarogowe

-2 kostki twarogu

-2 łyżki cukru

-2 cukry waniliowe

Przepis

  1. Trzepaczką mieszamy jajka z cukrem i solą.
  2. Dodajemy pozostałe składniki.
  3. Na koniec dodajemy olej.
  4. Smażymy naleśniki na niewielkiej ilości oleju.
  5. Usuwamy szypułki z truskawek, połowę z nich kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka, dodajemy odrobinę wody, zagotowujemy mieszając.
  6. Kiedy masa wystygnie blendujemy ją.
  7. Twaróg mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Widelcem rozdrabniamy twaróg, tak, aby nie było grudek. Możecie użyć blendera.
  8. Pozostałe truskawki kroimy na plasterki.
  9. Układamy tort naleśnikowy, na talerz kładziemy naleśnika, na to masę twarogową, a następnie nadzienie truskawkowe. Wykonujemy tę czynność no ostatniego naleśnika.
  10. Na ostatnim naleśniku rozsmarowujemy twaróg, a później układamy plasterki truskawek.
  11. Czekamy 20-30 minut aby masa zastygła.

UWAGA. Jeśli ciasto naleśnikowe będzie zbyt gęste, dodajemy mleka, a jeśli zbyt rzadkie, to dodajemy mąki. Z tej porcji ciasta otrzymujemy 16-18 naleśników.

Zapraszam na mojego bloga :) znajdziecie tam więcej zdjęć, a także inne przepisy :D

https://rurkazkremem01.blogspot.com/2018/05/truskawkowy-tort-nalesnikowy.html