1/2 C pesto): - 1/2 C sunflower seeds (70g), soaked overnight in water - 1 C cuckooflower sprouts * or watercress - 2 tbsp nutritional yeast flakes - 3 tbsp extra virgin olive oil - 1 tbsp lemon juice - 1/4 tsp pink himalayan salt - pinch of pepper * its very easy to grow your own cuckooflower, just line a deep baking dish with a cottonwool, add some water and sprinkle the cuckooflower seeds on top, water it twice a day. You will get the spouts after 1 week. ,A,B3,PP,E SKŁADNIKI (na ok. 1/2 szklanki pesto): - 1/2 szklanki nasion słonecznika (70g), namoczonych przez noc w wodzie - 1 szklanka rzeżuchy (ok. 50 g) * - 2 łyżki płatków drożdżowych - 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin - 1 łyżka soku z cytryny - 1/4 łyżeczki różowej soli - szczypta pieprzu * Dlatego najlepiej jest sadzić ją w kilkudniowych odstępach, żeby zawsze było trochę pod ręką ;) A poza tym, że jest to fajna i ciekawa opcja na smarowidło do kanapek, to dodatkowo, to też niezły zastrzyk witamin i minerałów. The biggest flaw is that it quickly disappears and you need to wait about seven days to get new watercress ready for another batch ;) Therefore, it is best to plant it in a 3-day intervals, so you will always have a little on hand;) And besides, it is an interesting option for sandwiches, it also is a good boost of vitamins and minerals. Doskonale sprawdził się tu dość neutralny w smaku słonecznik, którego nie prażyłam, a namoczyłam, aby nie zdominował zbytnio smaku rzeżuchy, bo to ona miała grać tu pierwsze skrzypce. Można ją także kiełkować w kiełkownicy, jednak rzeżucha wydziela sporo śluzu i metoda z watą jest wygodniejsza. W efekcie, pesto wyszło świeże w smaku, lekko ostre i bardzo wiosenne. Największą jego wadą jest to, że szybko znika, a na nową rzeżuchę trzeba czekać aż 7 dni ;) Nie wyszło może tak zielone jak myślałam, ale w smaku dokładnie takie jak chciałam. You can also substitute it with watercress, it has a similar taste. PREPARATION: Drain soaked sunflower seeds and rinse them with cold water. W tym roku postanowiłam przyrządzić z niej pesto. SPRING PESTO WITH CUCKOOFLOWER/WATERCRESS AND SUNFLOWER SEEDS Oczywiście warto ją zajadać cały rok, jednak to wiosną kanapki z nią smakują najlepiej. To get 1 C of the sprouts grow it in 4 small pots or a medium baking dish. Taka ilość wychodzi wychodzi, jeśli zasadzimy rzeżuchę w 4 kokilkach.