Ilość porcji to: 12 kawałków Wartość odżywcza i wymienniki i kawałka to: WW = 2.05, WBT = 1.4, kcal = 205, węglowodany = 20g, błonnik = 0.32g, białko = 4.15g, tłuszcz = 13.8g, suma wymienników (WM) = 3.46 w tym procent WBT = 41 składniki - 1 tabliczka (100g) gorzkiej czekolady bez cukru - ½ szklanki (100g) oleju kokosowego lub masła (masło dla osób, które jedzą nabiał) - 1 szklanka płatków owsianych górskich (100g) - ¾ szklanki gorzkiego/ciemnego kakao bez cukru (50g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu - ½ szklanki ksylitolu lub erytrolu (100g) - 3 całe jaja (160g) - ½ łyżeczki sody oczyszczonej - 2 garście (100g) wydrylowanych świeżych wiśni wykonanie - Czekoladę rozpuść z olejem kokosowym w kąpieli wodnej - Płatki owsiane zmiel na mąkę, wsyp do miski. Na blogu znajdziesz przepis na razowe brownie z batata bez cukru i mleka oraz na wegańskie brownie bez cukru i glutenu. Owsiane brownie z wiśniami (bez cukru, bez mleka i bez glutenu) Uważam, że osoby, które unikają w diecie glutenu, cukru czy masła też powinny mieć możliwość spożywania pysznych słodkości, w zdrowszej wersji stąd dzisiejszy przepis na blogu. U mnie znajdziesz przepis na brownie w innej odsłonie, czyli bez cukru, mleka, glutenu i pszenicy. Dla miłośników niecodziennych połączeń proponuję skorzystać z przepisu na fasolowe brownie bez cukru. Jest to ciasto z zasady zakalcowate, czyli nie należy przejmować się tym czy wyrośnie i czy będzie puszyste, bo takie nie musi być. 4. Ciasto ze względu na zawartość ksylitolu może być spożywane przez dzieci, ale powyżej 3 roku życia. Brownie to jedno z lepszych ciast dla miłośników czekolady i amatorów pieczenia.