- Czas przygotowania: 15 min
Składniki
Szklanka (200ml) wody
2/3 szklanki (100g) sezamu niełuszczonego
czubata szklanka (100g) wiórków kokosowych + 2 łyżki do obtoczenia
2 garście (100g) suszonych daktyli
Przepis
1. Daktyle zalać gorącą wodą i dusić kilka minut do miękkości.
2. Zmiksować daktyle łącznie z wodą, w której się dusiły.
3. Do pasty daktylowej dodać sezam, wiórki kokosowe, wymieszać.
4. Z powstałej masy uformować 18 kulek.
5. Każdą kulkę obtaczać w wiórkach kokosowych.
6. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Ilość to 18 kulek
Jedna kulka to:
WW = 0.41, WBT = 0.74, kcal = 87.5, węglowodany = 6.32g, błonnik = 2.21g, białko = 1.74g, tłuszcz = 7.41g,
Suma wymienników (WM) = 1.15, w tym procent WBT = 3.56