Daktylowe kulki bez cukru

Anna
Ciasta
15.02.2016 13:27
Daktylowe kulki bez cukru
  • Czas przygotowania: 15 min

Składniki

Szklanka (200ml) wody

2/3 szklanki (100g) sezamu niełuszczonego

czubata szklanka (100g) wiórków kokosowych + 2 łyżki do obtoczenia

2 garście (100g) suszonych daktyli

Przepis

1. Daktyle zalać gorącą wodą i dusić kilka minut do miękkości.

2. Zmiksować daktyle łącznie z wodą, w której się dusiły.

3. Do pasty daktylowej dodać sezam, wiórki kokosowe, wymieszać.

4. Z powstałej masy uformować 18 kulek.

5. Każdą kulkę obtaczać w wiórkach kokosowych.

6. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

Ilość to 18 kulek

Jedna kulka to:

WW = 0.41, WBT = 0.74, kcal = 87.5, węglowodany = 6.32g, błonnik = 2.21g, białko = 1.74g, tłuszcz = 7.41g,

Suma wymienników (WM) = 1.15, w tym procent WBT = 3.56