Pikle ekspresowe w 48h – relish do hot dogów i hamburgerów

Karolina
Przetwory
30.06.2018 14:22
Pikle ekspresowe w 48h – relish do hot dogów i hamburgerów

SKŁADNIKI NA 1 litrowy słoik - 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony i cukinia, słodka i ostra papryka, cebula, szalotka, zielona fasolka, groszek cukrowy, drobne pieczarki, różyczki brokułu lub kalafiora, młoda marchew - 1 łyżka soli (15g) - 350ml filtrowanej wody - 150ml octu spirytusowego o kwasowości 5% (ocet 10% rozcieńczony wodą w stosunku 1:1 – 75ml octu 10% + 75ml wody) - 4 łyżki białego cukru (60g) - 2 liście laurowe - 1 łyżka ziaren gorczycy (u mnie czarna i biała) - 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach - 1 łyżeczka ziaren kolendry - 1 łyżeczka płatków chili W takich, żeby relish nie spadał z jedzonej kiełbaski i nie rozsypywał się. Do burgerów, wołowiny i kurczaka mieszam posiekane pikle z majonezem, ketchupem lub sosem bbq – w takich samych proporcjach jak wyżej – żeby się elegancko wszystko ze sobą zlepiło. Jak wszystkie pikle tak i te można zakonserwować przez pasteryzację na mokro – naszykujcie je w wyparzonych słoikach, gotowe słoiki wstawcie do dużego garnka wyłożonego bawełnianą ścierką, tak żeby się ze sobą nie stykały, zalejcie wodą do 2/3 wysokości i zagotujcie – litrowe słoiki w tym wypadku gotujemy przez 10-15 minut. Te pikle to ekspresowy i wszechstronny dodatek – ja nazywam je ‘piklami lodówkowymi’ – do przygotowania nadają się w zasadzie o każdej porze roku, dojrzewają w ciągu 2 dni i szybko się kończą – a wtedy nie ma płaczu, bo zawsze można dorobić kolejny słoik! Pikle dojrzeją już po 48 godzinach – ja korzystam z nich w takiej postaci jak są, albo robię z nich relish do kiełbasek, hot dogów, pieczonego i smażonego mięsa albo do burgerów. RELISH Z PIKLI Relish do kiełbasek, hot dogów i smażonej wieprzowiny to u mnie drobno posiekana zawartość słoika (można wziąć dokładnie tyle pikli, ile akurat potrzebujecie – nie trzeba od razu zużywać wszystkiego!) z dodatkiem słodkiej miodowej musztardy. Mniejsze i drobniejsze jak ostra papryka – w cieniutkie paseczki, fasolkę – w krótkie słupki. Papryka, ogórek, cebule, dynia, cukinia, patison, ostra papryka, fasolka – skorzystajcie z tego, co macie pod ręką – byle było kolorowo! Umyte warzywa kroimy – większe, takie jak ogórki, cebula, cukinia czy patisony – w cienkie plastry, półplasterki lub paski. Zagotowujemy mieszankę pod przykryciem, gotujemy na małym ogniu 5-7 minut i pod przykryciem studzimy. Miękkie warzywa wyrzucamy na sito, żeby pozbyć się z nich wody, po czym przekładamy je do czystego i szczelnego słoika. Wszystkie składniki które podałam to porcja na jeden litrowy słoik – nie pasteryzuję tych pikli, zjadamy na bieżąco, robię je wtedy kiedy jest potrzeba.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.karointhekitchen.com/dodatki/pikle-ekspresowe-w-48h-relish-do-hot-dogow-i-hamburgerow/