Piernikowa szarlotka z orzechami-PRZEPYSZNA!

Katarzyna
Ciasta
29.06.2018 20:39
Piernikowa szarlotka z orzechami-PRZEPYSZNA!

▸ 2 szklanki orzechów włoskich ▸ 100 g masła ▸ 2 łyżki słodzika/cukru ▸ pół łyżeczki cynamonu ▸ 4 białka ▸ pół szklanki cukru pudru (u mnie zmielony słodzik) + na wierzch Przygotowanie: 1. Wartości odżywcze 1 porcji (całe ciasto ok. 20) 247 kcal B 5 g W 18 g T 17 g Składniki: ciasto ▸3 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista) ▸kostka miękkiego masła ▸4 żółtka ▸ pół szklanki słodzika/cukru ▸ 2 łyżki śmietany 4. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z soku, mieszamy z cynamonem i wykładamy na orzechy. Czyli zwykłą białą mąkę na pełnoziarnistą, margarynę z trans tłuszczami zamieniłam na masło prawdziwe i cukier na słodzik. 5. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wykładamy na jabłka. Przepis jest na dużą blachę 37x26, także świetnie sprawdzi się na większe imprezy rodzinne. 6. Zmrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach od razu posypując ciasto. Z jednego smaku jabłek z cynamonem, robi nam się aż 3 i efekt tego jest oszałamiający. U mnie obowiązkowo zawsze jest na święta, szczególnie Bożego Narodzenia, gdzie aromat pierników roznosi się po całym domu. ▸ 3 łyżki przyprawy do piernika dodatkowo ▸ 1.5 kg jabłek Nie radze tylko, aby zamieniać samemu na typowo bezglutenowe maki, bo takowych jeszcze w tym przepisie nie przetestowałam. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Dzielimy się ja 2 części i 1/3 mrozimy, a resztę schładzamy 10 minut w lodówce, najlepiej owinięte w folię spożywczą. Nie jestem w stanie opisać Wam smaku tego ciasta, ale mogę zagwarantować, że jest ono PRZEPYSZNE!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.zdrowo-i-aktywnie.pl/2018/06/piernikowa-szarlotka-z-orzechami.html