Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka 1/2 kg pałek z kurczaka 1/2 szklanki tajskiego sosu słodko – pikantnego 6 łyżek sosu sojowego o obniżonej zawartości soli 3 łyżki sosu rybnego 3 łyżki cukru kokosowego 2 łyżki czerwonej pasty Curry 3 łyżki soku z limonki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę do podania: świeża kolendra, posiekana zielona część cebuli dymki, biały sezam Dużo zależy od piekarnika, jeśli mięso rumieni się za szybko – w początkowej fazie pieczenia najlepiej przykryć je folią; jeśli za wolno – zwiększyć temperaturę piekarnika na ostatnie 30 min. do 180 – 190 C). W miseczce połączyć wszystkie składniki na glazurę: sos słodko- pikantny, sos sojowy, sos rybny, cukier kokosowy, pastę curry, sok z limonki i czosnek. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C (termoobieg) i piec przez ok. 2 i 1/2 godziny, często przewracając. Pieczony kurczak po tajsku w przepysznej słodko – pikantnej glazurze.