KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ

Kasia
Ciasta
27.06.2018 20:34
KRUCHE CIASTO Z TRUSKAWKAMI I PIANKĄ BUDYNIOWĄ

Ciasto dzielimy na dwie części po 60% i 40%, formujemy 2 kulki, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc - blaszkę 33x20cm wykładamy papierem do pieczenia , następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy większą kulkę ciasta, które wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 20 minut , po tym czasie blaszkę z ciastem wyciągamy z piekarnika i odkładamy ,aż ciasto wystygnie Pianka budyniowa: - kiedy podpieczone ciasto się studzi przygotowujemy pianę budyniową - białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli - do ubitej piany dodajemy łyżka po łyżce cukier i cukier waniliowy, następnie wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując - na koniec do masy delikatnie nie przerywając miksowania wlewamy olej Wykonanie: - na ostudzone ciasto wykładamy pianę budyniową, na której układamy truskawki, a na nie ścieramy na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta - cisto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy około 30-40 minut - gotowe ciasto studzimy, zimne można posypać cukrem pudrem. Składniki ( forma 20x33cm): Kruche ciasto: - 2½ szklanki mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki cukru pudru - 5 żółtek (białka odstawiamy do piany) - 250g zimnego masła/margaryny - szczypta soli

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://slodkiezapomnienie.blogspot.com/2018/06/kruche-ciasto-z-truskawkami-i-pianka.html