Polecam Wa też inne przepisy na śniadania: – szakszuka z pieczarkami i kozim serem – ser z jogurtów greckich – pasta z awokado i jajka – tosty francuskie – placki serowe – placki jogurtowe z owocami – omlet z białek – omlet z pomidorami – pasta jajeczna – tost z jajkiem i szynką – Szakszuka z chorizo SZAKSZUKA Z KURKAMI PRZYGOTOWANIE: 20 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 2 pomidory – 4 jajka – 1 szklanka oczyszczonych kurek – pół cebuli – 1 ząbek czosnku – 1 łyżka ostrej papryki – 1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie) – 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego – 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie szczypiorek) – 1 łyżka oliwy – sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Na oliwie lekko podsmażcie kurki z drobno posiekaną cebulą, dodając do nich około pół łyżeczki soli. Jak już poznacie jej tajniki, możecie działać dalej i zrobić – pikantna szakszukę z ziemniakami, tą z kurkami lub szakszukę z dynią. Po ścięciu się jajek potrawę posypcie posiekaną natką pietruszki i podawajcie najlepiej na patelni na której była przygotowywana. To moment na dodanie przypraw – papryki i kuminu. Zróbcie na patelni po jednym wgłębieniu w które wbijacie po 1 jajku. To dla mnie idealna propozycja śniadaniowa – ulubione jaja sadzone J. i moje dodatki. Wejdźcie w pierwszej kolejności na podstawowy przepis na szakszukę, on jest podstawą do zrobienia pysznego dania.