Składniki: Kotleciki: - 500 g mięsa mielonego – u mnie z szynki wieprzowej - 1/2 czerwonej cebuli - 1 jajko M - 2-3 łyżki bułki tartej - 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu - 1/2 łyżeczka soli - 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego (użyłam takiej) - olej do podsmażenia kotlecików – użyłam rzepakowego od Woj-len Sos pomidorowy: - 500 ml passaty pomidorowej (przetarte pomidory) - 200-250 ml wody - 3 łyżeczki ulubionych ziół – ja używam Zioła Małgorzaty - 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu - sól do smaku (w zależności od użytych ziół) - 1 łyżeczka cukru - 1 ząbek czosnku - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1/2 czerwonej cebuli - olej do podsmażenia cebuli i czosnku – użyłam rzepakowego od Woj-len Przygotowanie: W misce mieszamy mięso mielone z jajkiem, posiekaną cebulką, przyprawami i bułką tartą (najpierw dodajemy mniej , masa nie ma być za sucha, ma się łatwo formować kotleciki). Najpierw obsmażamy na niewielkiej ilość oleju posiekaną cebulkę, pod koniec dodajemy starty na tarce (lub przeciśnięty przez praskę) ząbek czosnku. Pyszne, podane w gęstym pomidorowym sosie na bazie passaty pomidorowej. Obsmażamy je z obu stron na niewielkiej ilości oleju. W razie potrzeby sos można rozrzedzić wodą i/lub doprawić. Do tak przygotowanych kotlecików wspaniale pasuję różne surówki, dużą ilość propozycji znajdziecie tutaj. Proste kotleciki w sosie pomidorowym.