Duża czerwona cebula posiekana w krążki Niepełna szklanka posiekanych daktyli Zielenina: siekana pietruszka i szczypiorek Marynata Sok z cytryny Sok z połowy pomarańczy 3 łyżki miodu 4 łyżki oliwy 1 i 1/2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 4 suszone papryczki chilli lub 2 świeże Liść laurowy Przygotowanie: Tak też jest w tym daniu: kurczak został zamarynowany w aromatycznej zaprawie z dodatkiem marchewki, cebuli i daktyli, a następnie upieczony razem z marynatą i warzywami. W Polsce, gdzie mieszkały pokolenia Żydów, urodziło się wielu znanych myślicieli, cadyków żydowskich, gdzie powstała unikalna kultura Chasydów, niemal jedynym wspomnieniem po kuchni żydowskie jest szabaśnik, czyli piecyk używany do pieczenia ciast, a oryginalnie służący do przechowywania dań na szabas. Składniki: 4 udka z kurczaka 4 podudzia z kurczaka 3 szklanki posiekanej w kostkę marchewki Czas: 1 godzina 15 minut (w tym 30 minut na marynowanie i 30 na pieczenie) Wymieszaj całość i odstaw na pół godziny w temperaturze pokojowej lub w lodówce na całą noc. Przełóż kurczaka z marynatą i warzywami na tacę do pieczenia i piecz w piekarniku przez 30 minut. Coś nowego czy klasyka Naszym zdaniem słodko-ostry kurczak po żydowsku jest doskonałą propozycją na niedzielny, odświętny obiad. Jeśli macie już dość standardowych przepisów na kurczaka, wypróbujcie tej receptury, a przekonacie się, że było warto. Dodaj posiekają w kostkę marchew, cebulę pokrojoną w talarki i drobno posiekane daktyle. A jeśli wolicie klasykę – polecamy absolutny hit na naszym blogu – kurczaka nadziewanego wątróbką. W tym roku obchody Rosh Hashanah, czyli żydowskiego Nowego Roku zaczną się 9 września, a zakończą 11 września.